Folosim o serie de benzi adezive, in toate domeniile de activitate, atât acasă cât și la locul de muncă, indiferent de locul unde locuim sau muncim. Benzile adezive fac parte din viețile noastre de zi cu zi și cu greu ne putem imagina viața fără de ele deși dacă e să ne raportăm la istoria omenirii,acestea sunt produse relativ noi. Dar, până la urmă, la fel sunt și computerele și cu toate acestea, cu greu ne mai putem aminti cum puteam trăi fără ele. Unii, mai tineri, nici măcar astfel de amintiri nu mai au.

Astăzi, pentru că banda adezivă este atât de răspândită și extrem de versatilă, vom încerca să fim mai puțin serioși și să discutăm în schimb despre câteva curiozități mai puțin cunoscute despre aceste produse.

  1. De-a lungul timpului, ornitologii au folosit benzi adezive pentru a acoperi crăpăturile de ouăle de porumbei fertilizate, permițând astfel puilor să se dezvolte mai departe.
  2. Proprietarii de spații locative din Bangkok, Tailanda, au folosit în nenumărate rânduri benzi adezive pentru a ascunde crăpăturile din zidurile apartamentelor pe care le ofereau pentru închiriere.
  3. În timpul perioadelor de recesiune severă, băncile din Statele Unite foloseau benzile scotch pentru a lipi bancnotele deteriorate astfel încât acestea să nu trebuiască să fie înlocuite.
  4. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, celebra companie 3M, compania mamă a benzilor adezive, a fost nevoită să renunțe la comerțul tradițional, întreaga sa producție fiind cumpărată de către armata Statelor Unite. Înainte de invenția despre care discutăm acum, cutiile de cartușe oferite soldaților erau sigilate cu ceară. În perioada celui de-al Doilea Răzbi Mondial, ceara a fost înlocuită cu bandă adezivă.
  5. Banda adezivă a fost utilizată inclusiv în misiunile spațiale ale NASA. De altfel, prima utilizare a acestui produs în asemenea condiții a fost semnalată în timpul misiunii Apollo 13, când astronauții au folosit benzi adezive pentru a sigila scurgerile de monoxid de carbon care le amenințau viețile. Ulterior, banda adezivă a devenit indispensabilă în expedițiile spațiale, ea fiind inclusă pe o listă scurtă de materiale necesare în caz de forță majoră.