Cu toții folosim benzile adezive. Le folosim pentru împachetat, în construcțiile și amenajările interioare și exterioare, etc. Benzile adezive fac parte din viețile noastre de zi cu zi și poate tocmai aceasta este cauza pentru care le luăm ca atare, fără a ne opri, măcar pentru câteva secunde, pentru a ne gândi la importanța lor.

S-a discutat în nenumărate rânduri despre felul în care acest tip de produse au acaparat piața de desfacere din întreaga lume și cât de repede acestea au ajuns să parcurgă lungul drum de la simple curiozități la produse indispensabile în viața de zi cu zi. Vom discuta însă cu această ocazie despre o cu totul altă temă, și anume despre tipuri de benzi adezive și despre destinația acestora. Iată câteva exemple concrete:

Banda adezivă pentru împachetare

Acest tip de benzi sunt confecționate din polipropilenă și sunt în mod obișnuit cele pe care le cunoaștem în detaliu, rolele de benzi plastice de culoare galben deschis sau închis ori transparente. Tot în această categorie putem integra și tradiționalele benzi scotch, subțiri, pe care le folosim în birotică.

Benzile adezive pe bază de poliester

Sunt acele role de benzi puțin mai înguste, pe care le folosim în principal pentru izolații în domeniul construcțiilor sau cel al electricității (izolarea conductorilor, a transformatoarelor sau a bobinelor). Sunt utile în aceste domenii deoarece au o rezistență ridicată la temperaturi ridicate sau scăzute, la substanțe chimice de diferite tipuri dar și la rupere.

Benzi adezive anticondens din cauciuc elastometric

Sunt acele benzi adezive pe care le utilizăm în mod special pentru izolarea instalațiilor sanitare și a accesoriilor din acest domeniu (țevi, conducte, coturi, îmbinări etc.) Aceste benzi sunt confecționate din cauciuc sintetic expandat cu celule închise care conferă o rezistență crescută la condens dar și la fluctuațiile mari de temperatură.

Benzi adezive din PVC

Acest tip de benzi adezive sunt folosite în nenumărate domenii de activitate, ele fiind extrem de utile în cazul în care avem de izolat sau lipit materiale metalice datorită unei adeziuni excelente pe acestea. Pot fi folosite de aceea în construcții dar și în domeniul instalațiilor sanitare, ele ajutând la montarea corectă și durabilă. Din această categorie face parte și banda adezivă americană (Duct tape), o bandă cu o adezivitate crescută și o rezistență mare la șocuri mecanice sau diferențe de temperatură.